XI Festiwal Kulinarny w Nietążkowie
Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie kolejny raz zorganizował Festiwal Kulinarny. Impreza odbyła się 11 marca 2025 roku. Gościem festiwalu był Artur Opas, Starosta Kościański, który objął nad imprezą patronat honorowy. Powiat Kościański wsparł także jej organizację.
To kulinarne wydarzenie jest świętem całej szkoły. Uczniowie z Technikum Architektury zadbali o wyjątkowy wystrój wydarzenia. Artyści z Technikum Fotografii i Multimediów uwiecznili najważniejsze momenty festiwalu a uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przygotowali zaplecze gastronomiczne, dbali o serwis oraz obsługę gości.
Zaangażowanie wszystkich sprawiło, że XI Festiwal Kulinarny był wyjątkowym wydarzeniem.
Największą atrakcją tegorocznego festiwalu był konkurs gotowania na żywo „Black Box”. W jego ramach rywalizowały czteroosobowe drużyny, w tym absolwenci szkoły, uczniowie zaprzyjaźnionych szkół podstawowych oraz przedstawiciele służb mundurowych.
Nad konkursem czuwał mentor Jacek Kędziora, szef kuchni Restauracji „Marta” w Śmiglu, a potrawy oceniało jury składające się z ekspertów kulinarnych i partnerów wydarzenia. Dodatkowe atrakcje obejmowały pokaz kuchni polsko-azjatyckiej szefa kuchni restauracji „Novopolska” Mateusza Kapitańczyka oraz pokaz barmański absolwentki Agaty Skorackiej. Uczestnicy mieli również okazję spróbować dań zgłoszonych do konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę”.
Zwycięzcami głównego konkursu „Black Box” zostali:
I miejsce – drużyna w składzie: podinspektor Konrad Stróżyński z Komendy Powiatowej Policji w Kościanie, Grzegorz Sankiewicz (absolwent ZSP w Nietążkowie), Zuzanna Nadolna (uczennica klasy VIII Szkoły Podstawowej im. Konstytucji 3 Maja w Śmiglu), Klaudia Woś (kl.2taz).
Zachwycili jury kreatywnym przygotowaniem sałatki ze szpinakiem, smoothie owocowo-szpinakowego oraz ciasta pierogowego ze szpinakiem nadziewanego farszem meksykańskim.
II miejsce – drużyna w składzie: szeregowy Patrycja Górczak z Jednostki Wojskowej Nr 1517 w Lesznie, Tobiasz Wieczorek (absolwent ZSP w Nietążkowie), Szymon Grzesiewicz (uczeń klasy VIII Szkoły Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Starym Bojanowie), Klaudia Kurkiewicz (kl.3b1b).
Drużyna przygotowała wyjątkowe pierogi z serem na słodko, sałatkę z kaszy gryczanej z serem feta i suszonymi pomidorami oraz koktajl owocowo-szpinakowy.
III miejsce – drużyna w składzie: młodszy kapitan Przemysław Mikołajczak z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kościanie, Beata Dudkowiak (absolwentka ZSP w Nietążkowie), Maja Bendowska (uczennica klasy VI Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Czaczu) i Adam Kaczmarek (kl.4saz).
Grupa urzekła smakiem pierogów ruskich z sosem grzybowo-pieczarkowym, fit sałatką z sosem musztardowo-miodowym oraz pierogami leniwymi.
Najsmaczniejsza potrawa festiwalu:
W kategorii „Na słodko” – uczniowie:
I miejsce – Emilia Rabiega,
II miejsce – Klaudia Woś,
III miejsce – Paulina Walkowiak.
W kategorii „Na słodko” – pracownicy i goście:
I miejsce – Mateusz Paul,
II miejsce – Agata Skoracka,
III miejsce – Maksymilian Kalinowski.
W kategorii „Potrawa wykwintna” – uczniowie:
I miejsce – Kinga Przybylska,
II miejsce – Klaudia Woś,
III miejsce – Weronika Piotrowicz.
W kategorii „Potrawa wykwintna” – pracownicy i goście:
I miejsce – Zuzanna Nadolna,
II miejsce – Martyna Nijaka,
III miejsce – Jędrzej Samol.
W tym roku dodatkową pulę dziesięciu nagród przeznaczono dla szczęśliwców wylosowanych spośród osób, które przygotowały jakiś smakołyk na dzisiejszą imprezę.
Poza Starostą Kościańskim festiwalowi patronował Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Partnerami medialnymi wspierającymi promocję szkoły i festiwalu byli od lat współpracujący ze szkołą Radio Elka, tygodnik regionalny – Gazeta Kościańska oraz ekoscian.eu. Sponsorem produktów pokazu kulinarnego w wykonaniu szefa kuchni Mateusza Kapitańczyka był Hotel i Restauracja „Novopolska”. Półprodukty potrzebne do przeprowadzenia konkursu gotowania na żywo zostały ufundowane przez Bonduelle Polska.
Nietążkowski Festiwal Kulinarny to nie tylko święto smaków i aromatów, ale także dowód na to, że współpraca, pasja i zaangażowanie prowadzą do niezapomnianych doświadczeń.
Inf. i fot. – ZSP Nietążkowo